Jedení vajec
Zdravotní hledisko
Co se týče vaječného bílku, ani žluč, ani slinivka nejsou uzpůsobeny k jeho trávení. Proto 1/3 až 1/5 bílku projde trávicím traktem, aniž by byla strávena. V některých testech se u zvířat krmených čerstvými vejci vyvinuly záněty kůže a ochrnutí. Kuřata trpí mnoha nemocemi. Mohou být nositeli např. tuberkulózy. A pokud nákazu přežijí, snáší dále infikovaná vajíčka. Vejce mohou také přenášet kuřecí leukémii, jiné ptačí choroby a bakterie z různých průjmových onemocnění. Vejce jsou navíc svou povahou kyselá a obsahují přebytek kyseliny fosforové.Vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu (zvláště ve žloutku). Cholesterol je jemná vosková substance, která se ukládá v játrech a cévách. Způsobuje rozrušování a tvrdnutí jejich stěn. Samozřejmě cholesterol je pro organizmus důležitou látkou, neboť tvoří buněčné membrány, je součástí některých hormonů a je nezbytný i k dalším funkcím. Tělo si ale cholesterol vyrábí samo a to v dostatečném množství (například játra ho produkují v množství zhruba 1g denně.) Navíc jej obsahují mléčné produkty. V dnešní době lidé trpí hlavně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, než jeho nedostatkem, což vede k častým kardiovaskulárním onemocněním.
Vejce z volného chovu
Pod názvem „vejce z volného chovu“ si většinou spotřebitelé přestavují slepice žijící na vzduchu a slunci v pro ně „přirozených“ životních podmínkách. Pro většinu producentů tento název jen znamená pouze větší klece. Jedná se hlavně o dobrý obchod a zisk je důležitější než zvířecí pohodlí nebo potřeby.
Pokud i přesto jsou některé slepice chovány ve skutečném volném chovu a ohleduplně, jakmile přestanou snášet, stále jsou zabíjeny pro maso. To je jim obvykle rok nebo dva. V přirozených podmínkách se slepice může dožít až patnácti let. Je také důležité si uvědomit, že podobně jako jiná zvířata chovaná pro potravu, jsou i slepice vystaveny hrůzám týrání při transportech, a na jatkách. Dalším problémem v chovu slepic jsou nechtění samečci. Nemohou snášet vejce a nerostou dost rychle, aby se vyplatilo, chovat je na maso. Bývají proto vybíjeni nejlevnějšími možnými způsoby jako je udušení nebo pohřbení zaživa.