Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jedení vajec

6. 10. 2012

 

 

Zdravotní hledisko


Co se týče vaječného bílku, ani žluč, ani slinivka nejsou uzpůsobeny k jeho trávení. Proto 1/3 až 1/5 bílku projde trávicím traktem, aniž by byla strávena. V některých testech se u zvířat krmených čerstvými vejci vyvinuly záněty kůže a ochrnutí. Kuřata trpí mnoha nemocemi. Mohou být nositeli např. tuberkulózy. A pokud nákazu přežijí, snáší dále infikovaná vajíčka. Vejce mohou také přenášet kuřecí leukémii, jiné ptačí choroby a bakterie z různých průjmových onemocnění. Vejce jsou navíc svou povahou kyselá a obsahují přebytek kyseliny fosforové.Vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu (zvláště ve žloutku). Cholesterol je jemná vosková substance, která se ukládá v játrech a cévách. Způsobuje rozrušování a tvrdnutí jejich stěn. Samozřejmě cholesterol je pro organizmus důležitou látkou, neboť tvoří buněčné membrány, je součástí některých hormonů a je nezbytný i k dalším funkcím. Tělo si ale cholesterol vyrábí samo a to v dostatečném množství (například játra ho produkují v množství zhruba 1g denně.) Navíc jej obsahují mléčné produkty. V dnešní době lidé trpí hlavně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, než jeho nedostatkem, což vede k častým kardiovaskulárním onemocněním. 
 


 

Vejce z volného chovu

Pod názvem „vejce z volného chovu“ si většinou spotřebitelé přestavují slepice žijící na vzduchu a slunci v pro ně „přirozených“ životních podmínkách. Pro většinu producentů tento název jen znamená pouze větší klece. Jedná se hlavně o dobrý obchod a zisk je důležitější než zvířecí pohodlí nebo potřeby.

Pokud i přesto jsou některé slepice chovány ve skutečném volném chovu a ohleduplně, jakmile přestanou snášet, stále jsou zabíjeny pro maso. To je jim obvykle rok nebo dva. V přirozených podmínkách se slepice může dožít až patnácti let. Je také důležité si uvědomit, že podobně jako jiná zvířata chovaná pro potravu, jsou i slepice vystaveny hrůzám týrání při transportech, a na jatkách. Dalším problémem v chovu slepic jsou nechtění samečci. Nemohou snášet vejce a nerostou dost rychle, aby se vyplatilo, chovat je na maso. Bývají proto vybíjeni nejlevnějšími možnými způsoby jako je udušení nebo pohřbení zaživa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář